Verktygsval vid Hårdsvarvning
Vilken skärtillverkare har bäst verktyg till bäst pris?
Innan man börjar undersöka vilka skär som kan vara lämpliga så bör man ha klart för sig att snåla på kvalitet är oftast en dålig affär. Vanligtvis ligger förbrukningskostnaden för vertyg på ca 3-5% av den totala produktionskostnaden. Att behöva kassera en detalj som befinner sig i sista förädlingssteget, vilket det oftast handlar om i hårdsvarvning, är för det mesta förödande och kostar långt mer än vad ett högkvalitets skär skulle kosta. 
Är dyrast bäst? 
Ett snabbt svar så ja. Ett CBN skär är betydligt dyrare än ett keramiskt skär, men också så mycket bättre oftast, men inte alltid. Det är också stora skillnader mellan olika CBN skär och olika keramer i pris. Och beroende på vilka egenskaper man vill åt, så kan det i vissa fall duga gott med keramiska skär. Men även mellan olika fabrikat så är kvaliteten olika.
Så hur hittar jag rätt i verktygsdjungeln?
Två faktorer är viktiga: 
 Om du kan sälja allt du producerar i maskinen, dvs en högre produktivitet skulle generera en högre vinst, då går du på CBN skär. I annat fall kan keramer vara av intresse.

Du ligger på gränsen till att klara kvalitetskraven på produkten = Gå för CBN som i de flesta fallen är mer måttstabila än keramiska skär.
Det finns undantag där de bästa keramiska skären på vissa kvalitetsområden slår vissa tillverkares CBN skär.  Hos oss på Järnforsens Mekaniska hjälper vi dig att hitta rätt bland alla leverantörer, men även ser till att du får rätt geometri på skär och hållare som passar din produkt. 
Välkommen att höra av dig till oss